Web3, blockchain, virtual reality… Vijf vragen om je weg te vinden

Web3, blockchain, virtual reality… 5 vragen om je weg te vinden

Aantrekkelijke technologie, klantinteracties, zakelijke kansen… De metaverse wekt de afgunst van hightech zwaargewichten en grote merken. De sleutels tot het begrijpen van de duizelingwekkende doorbraak in het discours van bedrijven.

Sinds 28 oktober 2021 en de naamsverandering van Facebook naar Meta ligt het metaverse op ieders lippen. Een concept met nog poreuze grenzen, het is een van de elementen van de voortdurende technologische en economische revolutie.

Wat is het metaversum?

Metaverse is een term die voor het eerst verscheen onder de pen van de Amerikaanse auteur Neal Stephenson. In "The Virtual Samurai", gepubliceerd in 1992, beschrijft hij een online wereld waar individuen het uiterlijk van hun avatars dragen om te ontsnappen aan een post-apocalyptische realiteit. Samentrekking van "meta" (voorbij) en "universum", duidt het portmanteau-woord een meeslepende wereld aan die de bijzonderheid heeft om tegelijkertijd virtueel, persistent en interactief te zijn.

De metaverse verscheen opnieuw in de ogen van het grote publiek in de vroege jaren 2000 met het videospel "Second Life". Met de 3D-software kunnen spelers als virtuele personages spelen in een wereld die ze helpen creëren. Al in die tijd openden merken er virtuele winkels.

De soufflé valt en het metaverse verdwijnt een tijdje van de radars voordat het in 2021 een verpletterende terugkeer maakt. Recordtransacties volgen elkaar op, van virtuele Nike-sneakers die voor $ 8.500 worden doorverkocht tot de rechtbank die voor $ 450.000 is gekocht op het Sandbox-platform, waarmee gebruikers een virtuele wereld kunnen creëren met behulp van niet-fungibele tokens (NFT's).

Wat is het belang van het metaversum?

Het belang van het metaversum is vooral technologisch en speelt in op een utopische visie op het digitale. Door zichzelf te bevrijden van de grenzen van het dagelijks leven, kan de gebruiker virtuele werelden gaan ontdekken, het uiterlijk van een avatar opzetten, een andere realiteit bouwen. Als dit ideaal verleidelijk lijkt, moet worden opgemerkt dat sommige toegangen tot het metaversum zijn gereserveerd voor de rijksten, wat bijdraagt aan zijn reputatie als een club van de rijken.

Marketingexperts hebben in ieder geval het belang van deze nieuwe speeltuin begrepen. De metaverse is een manier om in te spelen op een fundamentele trend: die van de explosie van de kosten van het verwerven van nieuwe klanten voor bedrijven. Dit innovatieve medium is dus een kans om een jonger en minder gevangen publiek te evangeliseren, dat van Gen Z en Alpha, die zijn opgegroeid met digitaal.

https://www.ultimedia.com/deliver/generic/iframe/mdtk/01870326/src/qs0f3k5/zone/1/showtitle/1/

Veel banen zullen worden gecreëerd door wat lijkt op een nieuw technologisch paradigma. Jérémy Lamri, HR-techondernemer en CEO van Tomorrow Theory, bedenkt banen als makelaar van het metaverse of stylist voor avatar.

Wie zijn de hoofdrolspelers van het metaversum?

In werkelijkheid is er niet één, maar metaverses. Idealiter zijn alle gebruikers actoren van deze metaverses, open werelden in continue constructie. Voorlopig zijn het de Gafam die de pioniers zijn van het metaversum. Facebook heeft bijvoorbeeld 13 miljard dollar uitgegeven om zijn metaverse te bouwen en verkoopt al virtual reality-headsets.

Microsoft biedt avatars en ruimtes in 3D aan in zijn Teams-app. Amazon heeft zich ook gepositioneerd met een "serious game" om zijn klanten door zijn clouddienst te loodsen. Apple, discreter, zou tegen 2023 een headset moeten uitbrengen die virtual en augmented reality combineert. Google, dat met zijn Google Glass al zonder succes de schouders heeft gelicht met augmented reality, blijft voorzichtiger. De firma Mountain View moet wel een nieuwe versie van deze connected bril aanbieden.

Vastgoed: Wincity wil een "Monopoly 3.0" creëren met NFT-kaarten

Daarnaast investeren videogame-uitgevers vooral in het metaversum. Roblox, een wereld in aanbouw waar het mogelijk is om je eigen games te maken, claimt 320 miljoen actieve gebruikers. Zijn concurrent "Fortnite", het spel uitgegeven door Epic Games, is de andere reus in de sector met 250 miljoen actieve gebruikers.

Onder de andere videogamespelers die het metaverse bouwen, kunnen we ook het Franse The Sandbox of de virtuele wereld van Decentraland noemen.

Wat is het verschil tussen het metaverse, Web3 en blockchain?

Metaverses zijn virtuele media, terwijl Web3 (Web 3.0) het nieuwe technologische paradigma is dat het begrip metaversum omvat door het concept van interoperabiliteit tussen deze verschillende media te integreren. Deze verbinding wordt mogelijk gemaakt dankzij NFT's en cryptocurrencies, uitwisselingswaarden van deze nieuwe universa.

Web 2.0 is dat van Gafam en digitaal zoals we het vandaag begrijpen, terwijl Web 3.0 een vorm van ideaal is van een meer autonoom web gebouwd dankzij de blockchain, deze volledig gedecentraliseerde protocolvalidatietechnologie.

Een van de ambities van Web3 is om een totale interconnectie tussen deze verschillende metaverses mogelijk te maken. Maar de soms uiteenlopende belangen van de grote spelers dreigen de taak complexer te maken.

Welke kansen voor bedrijven in het metaverse?

We zijn momenteel getuige van een race naar het metaversum. Merken willen zich positioneren om de wending van het Web3 niet te missen. Ze bieden meeslepende ervaringen en virtuele showrooms en mobiliseren hun gemeenschappen, waardoor ze een jonger publiek kunnen aantrekken. Als bewijs van de huidige rage voor het metaverse hebben Carrefour en AXA bijvoorbeeld virtueel land gekocht op The Sandbox.

Luxehuizen zagen de metaverse ook als een zakelijke kans. Om zijn 200-jarig jubileum te vieren, stelde Louis Vuitton (wiens moederbedrijf LVMH eigenaar is van de "Echos")) een spel voor waarbij NFT's werden verborgen. Dolce & Gabbana verdiende € 5 miljoen met de verkoop van zijn NFT-collectie, terwijl Ralph Lauren zijn wintersportcollectie op Roblox lanceerde.

Glossarium

Blockchain-koppeling  Blockchain-technologie die transacties beveiligt en verifieert.
Cryptovaluta Op blockchain gebaseerde virtuele valuta.
Metaverse Meeslepende virtuele wereld bestaande uit een reeks virtuele universums, verbonden dankzij de blockchain.
NFT (niet-fungibel token) Token dat voortvloeit uit de associatie van een niet-fungibel actief (afbeelding, muziek, kunstwerk, enz.) naar een digitaal certificaat.
Toegevoegde realiteit Meeslepende technologie om virtuele objecten toe te voegen in interactie met de echte wereld.
Web 3.0 of Web3 Nieuwe versie van het web. Internetgebruikers kunnen dankzij de blockchain hun data van het ene platform naar het andere verplaatsen.

Bron: https://business.lesechos.fr/entrepreneurs/numerique-cybersecurite/0701760422071-web3-blockchain-realite-virtuelle-5-questions-pour-s-y-retrouver-348631.php

More From My Blog

let's stay connected

Receive free training on WEB 3.0!

stay informed about the web 3.0 world