V8te, het eerste online stemplatform op basis van de blockchain gecertificeerd door de CNIL

De start-up uit Bordeaux wordt de eerste op blockchain gebaseerde elektronische stemoplossing die het hoogste niveau van naleving bereikt dat is gecertificeerd door de CNIL.  

De start-up V8te uit Bordeaux, die sinds november 2020 een elektronisch stemplatform op de markt brengt, wordt de eerste speler die door de Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés (CNIL) is gecertificeerd voor een online stemproduct dat is verbonden met een blockchain (Ethereum). Dit is het hoogste certificeringsniveau dat door de CNIL is uitgegeven voor een oplossing voor elektronisch stemmen. Slechts een handvol online stemplatforms hebben het verkregen, maar geen enkele heeft tot nu toe blockchain gebruikt.

Dit niveau van certificering komt overeen met een oplossing die "de transparantie van de stembus voor alle kiezers van tools van derden" mogelijk maakt, een infrastructuur heeft met een redundantiesysteem dat "het kan overnemen in het geval van een storing van het hoofdsysteem en dezelfde garanties en kenmerken biedt", en het toestaan van " automatische en handmatige controle door het kiesbureau van de integriteit van het platform gedurende de hele verkiezing".
 

BEROEPS- EN VAKBONDSVERKIEZINGEN

V8te, opgericht in maart 2020, communiceert met een aantal van 4000 klanten, waaronder Unsa, Orange, RATP, de stad Clamart in de Hauts-de-Seine, de regio Ile de France en de CFTC. Het behaalt "enkele honderdduizenden euro's omzet" en bezit 100% van zijn kapitaal.

Het doel van de start-up is om zijn oplossing aan te bieden "aan grote groepen en instellingen voor grootschalige en gelijktijdig geplande verkiezingen in verschillende regio's of landen in de wereld". Romain Menetrier, mede-oprichter van de start-up van een dozijn mensen, legt in een verklaring uit dat de evolutie van het Ethereum-protocol naar een consensus op basis van proof of stake en niet langer proof of work een aanwinst is voor zijn technologie, "die zowel beveiliging, transparantie als schaalbaarheid vereist".

ZORGEN VOOR TRANSPARANTIE EN ONSCHENDBAARHEID

Het online stemsysteem van V8te is gebaseerd op coderingsmechanismen die zijn gevalideerd door het National Agency for the Security of Information Systems (Anssi). Concreet verstuurt de kiezer zijn stembiljet vanaf zijn computer, smartphone of tablet. Registranten ontvangen een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord, die slechts één keer kunnen worden gebruikt. Het platform produceert een token of sleutel om de anonimiteit van de stemming te waarborgen. Wanneer de kiezer uitlogt, wordt het stemtoken automatisch verwijderd. De kiezer heeft de mogelijkheid om zelf te controleren of zijn stembiljet in de gedecentraliseerde virtuele stembus zit, niet is gewijzigd en is geteld.

Het is mogelijk om toegang te krijgen tot de "digitale stembus" om te controleren of alle verzamelde stembiljetten afkomstig zijn van legitieme kiezers en dat de aangekondigde resultaten overeenkomen met de uitgebrachte stemmen. "Wanneer de wet het toelaat, kunnen burgers onze stemoplossing gebruiken bij officiële, nationale en Europese verkiezingen", zegt Guillaume Odriosolo, CEO en mede-oprichter van V8te.

Het online stemplatform van de start-up wordt genoemd door het Interministerial Digital Directorate (Dinum) en gecontroleerd door Orange Cybersecurity. Het maakt het mogelijk om alle soorten stemmingen uit te voeren: bij geheime stemming of bij handopsteken, stemmen bij volmacht, algemene vergaderingen, professionele verkiezingen… V8te factureert zijn oplossing op basis van het aantal stemmen en kiezers, van 0 tot 1590 euro per jaar voor bedrijven, en biedt daarnaast mogelijkheden zoals het opstellen van een rapport, de tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder of een hotlinedienst.

Bronnen: https://www.usine-digitale.fr/article/v8te-premiere-plateforme-de-vote-en-ligne-basee-sur-la-blockchain-certifiee-par-la-cnil.N2014447

More From My Blog

let's stay connected

Receive free training on WEB 3.0!

stay informed about the web 3.0 world