NFT: 20 opvolgingen van kunstenaars wiens Picasso-familie oproept tot respect voor het auteursrecht

Verschillende opeenvolgingen van kunstenaars, waaronder die van de families Picasso en Magritte, roepen donderdag in een tribune op om de markt, in volle bloei, van de NFT te bouwen "met respect"…

      

Verschillende opeenvolgingen van kunstenaars, waaronder die van de families Picasso en Magritte, roepen donderdag in een tribune op om de markt, in volle bloei, van de NFT te bouwen "met respect" voor het auteursrecht.

"De onophoudelijke NFT's op de kunstmarkt heeft de afgelopen maanden aanleiding gegeven tot speculatie op ongekende schaal. Over de hele wereld zijn veel exploitanten, vaak in allerijl, begonnen met initiatieven om werken te koop aan te bieden, nieuw of reeds bestaand, gekoppeld aan deze digitale tokens die zijn geregistreerd in de blockchain, "schrijven bijna twintig opeenvolgende generaties kunstenaars, waaronder grote namen van hedendaagse kunst wereldwijd.

Ze gaan echter verder, de marketing van sommige van deze NFT's gebeurt "vaak zonder de hulp van de kunstenaar of zijn opvolgers".

"Het is belangrijk dat marktdeelnemers rekening houden met de basisregels van het recht die op hen van toepassing zijn, met het risico aansprakelijk te worden gesteld (…) elke reproductie en mededeling aan het publiek van een kunstwerk, geheel of gedeeltelijk, kan alleen plaatsvinden met toestemming van de kunstenaar of zijn rechtsopvolgers", benadrukken ze.

Zo zijn meer dan "duizend frauduleuze werken en vervalsingen verwijderd van de verkoopplatforms van NFT", in de afgelopen maanden specificeert het persbericht van de ADAGP (Franse vereniging voor de verzameling en distributie van auteursrechten op het gebied van grafische en beeldende kunst), ook een ondertekenaar van de tribune.

Om dit te doen, hebben deze opeenvolgingen van kunstenaars en de ADAGP een website gelanceerd. Objectief? aanvragen voor NFT-creaties te vergemakkelijken (NFT-artists-rights.com).

Onder de ondertekenaars van de tribune: de Stichting Le Corbusier, het archief van Yves Klein, het landgoed Lempicka en het landgoed Miro.

Niet-vervangbare tokens of NFT's bestaan al enkele jaren, maar de interesse die ze wekken is in 2021 toegenomen met verschillende mediaverkopen, waaronder die in december 2021 van het werk van de kunstenaar Beeple dat voor $ 69,3 miljoen in de Verenigde Staten werd verkocht.

Na jaren van aarzeling hebben veilinghuizen en galeries deze nieuwe markt betreden. Deze hausse verstoort echter de traditionele codes van validatie van wat een kunstwerk is.

Bronnen: https://www.notretemps.com/depeches/nft-20-successions-d-artistes-don't-la-famille-picasso-appellent-au-respect-du-droit-d-auteur-52604

More From My Blog

let's stay connected

Receive free training on WEB 3.0!

stay informed about the web 3.0 world