De NFT betreedt het museum in kracht

NFT's komen officieel aan in drie musea in Frankrijk en Italië, tentoongesteld in hun fysieke vorm. De eerste officiële erkenning voor versleutelde digitale kunst.

Tot dan toe was de instelling terughoudend geweest. Maar nu exposeren drie serieuze musea het werk van twee spraakmakende digitale kunstenaars die met NFT's werken. Bedenk dat NFT's (niet-fungibele tokens) digitale eigendomscertificaten zijn die op een duurzame en veilige manier op de blockchain (gecodeerde informatieopslagtechnologie) zijn geregistreerd. Ze worden beschouwd als de ideale oplossing voor het probleem van reproduceerbaarheid voor digitale creatie. In maart 2021 haalde de Amerikaanse Beeple (geboren in 1981) de krantenkoppen door bij Christie's voor het equivalent van $ 69 miljoen een compilatie van 5.000 afbeeldingen van zijn digitale creaties te verkopen.

In 2021 creëerde hetzelfde wat een "fygitaal" werk wordt genoemd (zowel digitaal als fysiek): in een soort oscillerend aquarium, bestaande uit vier rechthoekige schermen, toont "Human One" een astronaut die in een omgeving loopt in voortdurende metamorfose, op afstand geleid door de auteur. Het werk, tentoongesteld in het Castello di Rivoli, in de buurt van Turijn, roept in zijn beeldspraak "The Man Who Walks" van Giacometti op. Het wordt gepresenteerd naast een portret van Francis Bacon uit 1956-1957 en niet ver van een futuristisch werk van Giacomo Balla uit 1915.

Carolyn Christov-Bakargiev, hoofd van het Piëmontese Museum, gelooft daar heilig in: "Zowel in Bacons schilderkunst als in Beeples beeldhouwwerk zit een soort existentiële doos waarin het personage is ingesloten. Denk je dat Andy Warhol werd geaccepteerd toen hij zijn Campbell's Soup Cans presenteerde?»

Nieuwe hoorzittingen

In het Centre Pompidou-Metz, in het schip, zal de directeur, Chiara Parisi, binnenkort "Machine hallucinaties, droom van de natuur" tentoonstellen, een werk vergezeld van een NFT dat de vorm aanneemt van een gigantische installatie van de Turkse kunstenaar gevestigd in Los Angeles Refik Anadol (geboren in 1985): 100 m2 bewegende beelden samengesteld uit een synthese van openbare gegevens over de natuur, opnieuw samengesteld met behulp van kunstmatige intelligentie.

Afgelopen november bracht het MoMA in New York Anadol al naar zijn site, maar zonder hem een stuk te kopen of hem een fysieke ruimte in het museum toe te vertrouwen. "Hij rolt de technologie in een nieuwe richting uit", zegt Michelle Kuo, curator bij het MoMA. We zijn op zoek naar nieuw publiek.»

LEES OOK :

De vragen van de NFT's voor de cultuureconomie

Art NFT: 82% van de kopers wordt gemotiveerd door geld, niet door kunstwerken

In het Palazzo Strozzi in Florence, niet ver van de sublieme tentoonstelling gewijd aan de renaissancebeeldhouwer Donatello, is er ook een Beeple en een Anadol. Bezoekers zijn als het ware gehypnotiseerd voor de laatste die speelt terwijl hij zich bezighoudt met de illusies van diepte en materie. "We willen nieuwe dingen laten zien", besluit regisseur Arturo Galansino, die niet klaar is om zich in te zetten voor de toekomst van de carrières van de twee kunstenaars.

Beeple bij Kasteel Rivoli, in de buurt van Turijn.
Beeple bij Kasteel Rivoli, in de buurt van Turin.DR

NFT IN 3 MUSEA

KUNST

Expressies met breuken.Tot en met 25 september. castellodirivoli.org

Refik Anadol.Van 11 juni tot 29 augustus. centrepompidou-metz.fr

Laten we digitaal gaan.Tot en met 31 juli. palazzostrozzi.org

Bronnen: https://www.lesechos.fr/weekend/livres-expositions/les-nft-entrent-en-force-au-musee-1412604

More From My Blog

let's stay connected

Receive free training on WEB 3.0!

stay informed about the web 3.0 world