De verdeling van fondsen via de blockchain versnelt in Frankrijk

(NEWSManagers.com) – Na jaren van testen is het tijd om naar de full-scale use case te gaan. De vermogensbeheerder Natixis Investment Managers verkoopt "sinds enkele weken" al zijn geldmarkt- en kortlopende obligatie-ICBE's via blockchain-technologie aan zijn zakelijke treasurer-klanten en institutionele beleggers. En voor de gelegenheid heeft zijn partner op dit gebied, FundsDLT, zojuist een filiaal geopend in Frankrijk, de eerste fysieke locatie van de groep buiten Luxemburg. "We hebben onze Luxemburgse goedkeuringen in Frankrijk verlengd via het Europese paspoort om onze klant en aandeelhouder Natixis IM te ondersteunen", kondigde Olivier Portenseigne, CEO van FundsDLT, aan op een conferentie die mede werd georganiseerd door L'Agefi en FundsDLT.

Dit is de eerste inzet van blockchain bij de commercialisering van fondsen op grote schaal in Frankrijk. En de Natixis IM-groep is van plan om "tegen het einde van het jaar" deze nieuwe technologie te openen voor zijn hele assortiment icbe's, inclusief al zijn filialen, van Mirova tot Ostrum via Loomis Sayles, met corporate treasurers en instellingen. Het distributiesegment (private banken, adviseurs, …) wordt in een tweede fase geopend.

Etherum-protocol

FundsDLT is niet de enige speler in blockchain-fondsdistributie – de Fransman Iznes is ook al lang actief – maar Joseph Pinto, hoofd distributie voor Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Azië-Pacific bij Natixis IM, zei dat de groep een paar jaar geleden voor FundsDLT koos omdat het op zoek was naar een technologie waarmee het "aan al onze behoeften zou kunnen voldoen, zowel voor fondsen naar Frans recht, Luxemburgs of Iers recht als ook voor een internationale klantenkring en niet alleen Frans". FundsDLT ontwikkelt blockchain-technologie met het Etherum-protocol. "Marketing werkt buitengewoon goed omdat er meer snelheid is voor de klantervaring en meer transparantie voor ons omdat we sneller weten wat er gebeurt in onze geldmarkt UCITS", zegt Joseph Pinto. Natixis IM is de derde klant van FundsDLT voor use cases na het Italiaanse Azimut en een tweede klant die anoniem wenste te blijven.

Vandaag de dag is in Frankrijk de verdeling van fondsen sterk gefragmenteerd, gedeeld tussen banken, financiële adviseurs, bewaarders, verzekeraars, fondsplatforms en transferagenten. Vermogensbeheerders zijn vaak 'blind' voor het gedrag van eindklanten. "Het idee met blockchain is om de problemen van gebrek aan transparantie en grensoverschrijdende distributieproblemen die deze fragmentatie genereert aan te pakken, met een nieuwe infrastructuur en de aanpassing van de huidige bedrijfsmodellen", legt Gilles Maréchal, het hoofd Frankrijk van FundsDLT, uit.

De Franse pionier in regelgeving

Frankrijk is een pionier in regelgeving dankzij de Pacte-wet en het Shared Electronic Recording Device (Deep). Europa is ook bezig met het voorbereiden van teksten sinds de Europese Commissie in september 2020 haar "Digital Finance Package" publiceerde met het oog op de ontwikkeling van digitale financiering. "De Europese markt zal binnenkort in staat zijn om verder te gaan dan de leer- en testfase en een meer industrieel veld van dematerialisatie van financiële effecten in blockchain te betreden", waarschuwt Franck Guiader, directeur van Gide 255, bij Gide.

FundsDLT is ook van plan om andere kantoren in Europa te openen, met name in Ierland, evenals in Azië. Het is op dit moment niet van plan om zich open te stellen voor de distributie van crypto-activa zoals bitcoin, maar eerder voor digitale valuta's die zullen worden gelanceerd door centrale banken of commerciële banken zoals die van JP Morgan.

Bronnen: https://www.boursorama.com/bourse/actualites/la-distribution-de-fonds-via-la-blockchain-accelere-en-france-90b1593d45f12c2c661c01a8e491fb3f

More From My Blog

let's stay connected

Receive free training on WEB 3.0!

stay informed about the web 3.0 world