De Metaverse en Web3 creëren waarde in de toekomstige digitale economie

Metaverse en Future digitale technologie. Man met VR-bril met de hand aanraken virtuele Global Internet connection metaverse. Global Business, Digitale marketing, Metaverse, Digital link tech, Big data
Metaverse en Future digitale technologie. Man met VR-bril met de hand aanraken virtuele Global Internet … [+] GETTY

In de begindagen van het internet was er een gedeeld begrip dat deze nieuwe technologie transformationeel zou zijn. Het zou de manier waarop we communiceren, werken en zelfs spelen veranderen. Deze utopische kijk op het internet is in wezen tot wasdom gekomen. Maar naarmate we steeds afhankelijker zijn geworden van het web, hebben we ook de donkere kant ervan gezien. Van datalekken tot verkiezingsinmenging, het is duidelijk dat het internet niet de veilige haven is die we ooit dachten dat het was.

Maar wat als er een manier was om een nieuw internet te bouwen? Een die veilig, gedecentraliseerd, gedemocratiseerd was en de kracht had om de manier waarop we met elkaar omgaan in de digitale wereld te transformeren. Dit is de belofte van Web3, ook wel bekend als de Metaverse, een term bedacht uit de beroemde science-fiction roman Snow Crash, geschreven door Neal Stephenson, die virtual reality-werelden voorspelde als een evolutie van het internet.

Concept van gedecentraliseerd internet. 3d renderen. De inscriptie web 3.0 in de technologietunnel.
Concept van gedecentraliseerd internet. 3d renderen. De inscriptie web 3.0 in de technologietunnel.. GETTY

Web3 is de derde generatie van het internet en is gebouwd op de filosofie dat het internet een gedecentraliseerd netwerk van computers moet zijn in plaats van een gecentraliseerd netwerk. Dit betekent dat er geen single point of failure is en dat er geen centrale autoriteit is die de informatiestroom controleert.

De Metaverse moet niet worden verward met Web3, de derde fase van ontwikkeling van het World Wide Web. Het Metaverse verwijst naar een op virtual reality gebaseerde parallelle internetwereld waar gebruikers met elkaar en digitale objecten in een 3D-ruimte kunnen communiceren. Het is een uitbreiding van het internet naar een driedimensionale virtuele wereld. Het is een meeslepend, interactief en sociaal platform waar mensen avatars kunnen maken om zichzelf te vertegenwoordigen, virtueel onroerend goed te kopen en verkopen en in realtime met andere gebruikers te communiceren. Web3 gaat meer over blockchain-technologie en -concepten, waaronder digitale identiteit, slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (dApps). Volgens Statista is de wereldwijde Metaverse-markt in 2022 $ 47,48 miljard waard en zal deze in 2030 stijgen tot $ 678,7 miljard.

Sotheby's 'Natively Digital: A Curated NFT Sale' Tentoonstelling Preview
LONDEN, ENGELAND – JUNI 04: Serwah Attafuuah's Creatie van Mijn Metaverse (Tussen deze Wereld en de … [+] GETTY IMAGES VOOR SOTHEBY'S

een volledig virtuele wereld waar alles mogelijk is.

Velen geloven dat het Metaverse een speculatief schema van de toekomst is, maar het gaat om het verbinden van de digitale wereld met de fysieke wereld. Het brengt mensen samen in een gedeelde, virtuele ruimte om te communiceren en te creëren.

Entrup vervolgt: "Na persoonlijk getuige te zijn geweest van de overgang van een wereld zonder internet naar een wereldwijd verbonden internetwereld, vind ik het grappig om dezelfde negatieve opmerkingen te horen over het metaversum. Ik heb er onlangs een lezing over gegeven. Veel oudere IT-managers uitten hun bezorgdheid dat onze kinderen al te veel op sociale media en gaming zitten en dat het metaverse dit probleem alleen maar zal verergeren. Ik ben niet geïnteresseerd in het onderzoeken waarom het niet werkt of waarom we het niet zouden moeten doen. Web3 is een boot die ik niet wil missen en waarvan ik vind dat grote bedrijven die ook niet mogen missen. Ik geloof dat we omzetgroei, concurrentievoordeel en een verbeterde klantervaring kunnen bereiken door de adoptie van het metaverse."

Web3 onderscheidt zich sterk van Web 2.0. Terwijl Web 2.0 gecentraliseerd en niet-interoperabel is, is Web3 gedecentraliseerd en interoperabel. In Web3 is het primaire doel van de Metaverse om ervaringen te genereren en een nieuw systeem van eigendom en financieel systeem op te zetten. Dit wordt bereikt via NFT's (niet-fungibele tokens) die kunnen dienen als producten of diensten en kunnen worden gekocht en verkocht met cryptocurrency via de blockchain – de infrastructuur van Web3.

Christie's werkt samen met kunstenaar Fewocious om NFT-gebaseerde werken aan te bieden
NEW YORK, NEW YORK – 28 JUNI: Digitale kunstenaar FEWOCiOUS veilt vijf nieuwe unieke NFT kunstwerken, … [+] GETTY AFBEELDINGEN

Web3 bevindt zich nog in een vroeg stadium met betrekking tot adoptie door het grote publiek. Volgens een gezamenlijke BCG- en Potloc-enquête onder 2500 deelnemers in Europa en de VS, verklaarde 61% van de respondenten dat ze bekend zijn met een (of meer) van de volgende concepten: Web 3, Metaverse en NFT's. Aan de andere kant gaf 16% van de respondenten aan nog nooit van deze drie concepten te hebben gehoord. Naarmate de use cases voor Web3 echter blijven groeien, zal het bewustzijn waarschijnlijk toenemen, vooral bij bedrijven die willen profiteren van de voordelen van deze nieuwe technologie. "Volgens een recente BCG-enquête geeft 65% van de mensen die al een NFT hebben gekocht de voorkeur aan een bluechip NFT in plaats van een luxeartikel (luxe tas, luxe horloge). Web3-merken zijn de nieuwe luxemerken", aldus Joel Hazan, Managing Director & Partner bij The Boston Consulting Group (BCG) en Global Leader Pricing.

BCG-analyse, BCG x Potloc-enquête uitgevoerd in mei 2022 in Europa, het VK en de VS, n = 2600
BCG-analyse, BCG x Potloc-enquête uitgevoerd in mei 2022 in Europa, het VK en de VS, n = 2600 BOSTON CONSULTING GROUP (BCG)

Voorbeelden van use cases zijn bereik en betrokkenheid van de community, en loyaliteit. Volgens een BCG-analyse omvatten macro use cases binnen het domein van "bereik" (of top-of-the-funnel) het gebruik van het Metaverse voor meeslepende merkbekendheid en virtuele showrooms. Bedrijven zoals Ferrari, Nike en Red Bull hebben zichzelf al geadverteerd in virtuele werelden om bewustzijn en opwinding voor hun producten te genereren.

Binnen het domein van "community engagement and loyalty" (of middle-of-the-funnel) omvatten macro use cases het ontwikkelen van virtuele klantenservicekanalen, het aanbieden van digitale productervaringen en het creëren van gepersonaliseerde avatars voor klanten. Dolce & Gabbana heeft bijvoorbeeld een NFT-collectie gecreëerd die klanten toegang geeft tot unieke online / in-real-life ervaringen en producten die vergelijkbaar zijn met een lidmaatschapsprogramma.

Naast betrokkenheid en loyaliteit kan Web3 ook worden gebruikt om nieuwe bronnen van inkomsten en bedrijfsmodellen te ontsluiten. Decentraland is bijvoorbeeld een virtuele wereld die wordt aangedreven door de Ethereum-blockchain. Gebruikers kunnen percelen grond kopen, verkopen of huren die ze kunnen gebruiken om te bouwen wat ze maar willen. Deze virtuele ervaringen kunnen variëren van eenvoudige games tot educatieve inhoud en sociale ervaringen. Volgens openbare aanbiedingsrapporten, BCG-analyse en Coinmarketcap-analyses zit Decentraland's Opensea-land GMV (of Google Metaverse Liquidity) op $ 816 miljoen, met een tokenmarktkapitalisatie van $ 2,3 miljard, en heeft $ 50 miljoen opgehaald bij klassieke VC's. Bovendien heeft The Sandbox, een andere populaire web3-gebaseerde virtuele wereld, een GMV (of Google Metaverse Liquidity) van $ 612M, met een Token Market Capitalization van $ 3,8B, en heeft $ 93M opgehaald bij klassieke VC's.

Games zoals Decentraland en The Sandbox hebben nieuwe inkomstenstromen gemarkeerd die zijn gegenereerd uit Web3-ervaringen. Deze modellen omvatten namelijk virtueel onroerend goed (waarbij gebruikers virtueel land kunnen kopen, verkopen of huren), oneindige opdrachten voor makers (waarbij makers worden gestimuleerd om inhoud te blijven ontwikkelen terwijl ze een percentage van de inkomsten verdienen die worden gegenereerd uit hun creaties) en play-to-earn (waarbij gebruikers beloningen kunnen verdienen door games te spelen).

Maar gaming is niet de enige industrie die baat heeft bij de adoptie van Web3. Naarmate de technologie volwassener wordt, zullen veel andere industrieën waarschijnlijk web3-use cases gaan verkennen en implementeren om nieuwe waarde voor hun bedrijven te creëren. Deze omvatten kunst, sociale media, entertainment, gezondheidszorg, mode en luxe, en de publieke sector. In deze sectie zullen we dieper ingaan op elk van deze industrieën om te onderzoeken hoe ze kunnen profiteren van Web3.

Kunst: De kunstindustrie experimenteert al met Web3-technologie om nieuwe ervaringen te creëren voor zowel kunstenaars als kopers. NFTify is bijvoorbeeld een platform waarmee kunstenaars hun kunstwerken kunnen slaan als NFT's (niet-fungibele tokens). Deze NFT's kunnen vervolgens worden gekocht, verkocht of verhandeld op de open markt. Naast NFT's kan Web3 ook worden gebruikt om virtuele kunstgalerijen te maken. Deze galerijen kunnen worden gebruikt om het werk van een kunstenaar te laten zien en bieden een ruimte voor kopers om kunstwerken te bekijken en te kopen. Over NFT's stelt Entrup: "We hebben meer "NFT's for Good" -verhalen nodig om het bewustzijn voor goede doelen te vergroten, en niet alleen cartoon-PFP's uit te geven voor snel geld."

Sociale media: Sociale media is een andere industrie die kan profiteren van de adoptie van Web3. Twitter stelt gebruikers bijvoorbeeld in staat om hun NFT's en NFT-profielfoto's te laten zien aan Twitter Blue-leden op iOS. De implicaties hiervan zijn tweeledig. Ten eerste kunnen kunstenaars Twitter gebruiken om hun kunstwerken te presenteren en te verkopen. Ten tweede kunnen kopers Twitter gebruiken om kunst te vinden en te kopen. Social Media staat ook centraal in community building. " Web3-merken hebben een community en geen klanten; als je kijkt naar RTFKT in 6 maanden, genereerden ze meer dan $ 1,5 miljard aan bruto handelswaarde, maar besloten ze dat ze slechts $ 300 miljoen voor zichzelf zouden houden en miljoenen teruggaven aan hun gemeenschap," zegt Joel Hazan, Managing Director & Partner bij The Boston Consulting Group (BCG) en Global Leader Pricing.

Vermaak: De entertainmentindustrie begint ook het gebruik van Web3-technologie te verkennen. Talloze evenementen van beroemdheden met grote namen, zoals Justin Bieber en Grimes, zijn gehouden in virtuele werelden die worden aangedreven door Web3. Zo gaf Justin Bieber op 19 november een 30 minuten durend meta-universe concert op het virtuele muziekplatform Wave. Dit zorgt voor een nieuw niveau van betrokkenheid bij fans en de mogelijkheid om tickets, merchandise en andere items met betrekking tot het concert te verkopen.

Gezondheidszorg: Gezondheidszorg is een andere industrie die kan profiteren van de adoptie van Web3. Het gebruik van Web3 kan helpen om een veiligere, efficiëntere en meeslepende zorgervaring te creëren. Fysiotherapie zal bijvoorbeeld computervisie gebruiken, zoals camera's, om het bewegingsbereik in gewonde gewrichten en de voortgang van het herstel van de patiënt te meten.

Mode en luxe: De mode- en luxe-industrie begint ook het gebruik van Web3 te verkennen. Hugo Boss bracht bijvoorbeeld een TikTok-uitdaging uit waarin deelnemers NFT's konden winnen en vijf verschillende Boss x Russell Athletic NFT-jacks met een fysiek duplicaat konden worden verkregen. De campagne genereerde 3,1 miljoen #Bossmoves video's en meer dan 7,5 miljard views. Estee Lauder's "Clinique" -collectie organiseerde een wedstrijd voor klanten die lid waren van het loyaliteitsprogramma, met de mogelijkheid om tien jaar lang gratis items te winnen en een van de drie versies van NFT-kunst als ze "verhalen van optimisme" op sociale media deelden. Sarah Willersdorf, Partner en Managing Director, Boston Consulting Group (BCG) en Global Head of Luxury: "In Luxury 3.0 zijn de merken die morgen zullen winnen de merken die hun publiek uitnodigen om bij te dragen en een actieve rol te spelen binnen hun gemeenschap. Online communities grenzen niet alleen aan de luxe-ervaring: het zijn krachtige multipliers."

Publieke sector: Ook de publieke sector begint het gebruik van Web3 te verkennen. Web3 kan processen in de publieke sector exponentieel efficiënter maken en de toegang tot overheidsdiensten verbreden voor degenen die ze nodig hebben. Overheden kunnen web3 bijvoorbeeld gebruiken om digitale identiteiten voor burgers te creëren. Deze digitale identiteiten kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot verschillende overheidsdiensten, zoals gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid. Daarnaast kan Web3 ook worden gebruikt om digitale stemsystemen te maken die op de blockchain draaien. Dit zou een veiliger en transparanter stemproces mogelijk maken.

De weg vooruit

"Het komt erop neer dat we op weg zijn naar een meer meeslepend web 3.0 (zelfs als we alleen maar kunnen speculeren hoe dat zal zijn), en elk schoonheidsmerk zal een virtuele strategie moeten hebben. Mijn boodschap voor merken die willen weten wat ze moeten doen, is om IETS TE DOEN. Probeer iets dat je in deze wereld brengt. Ik adviseer bedrijven ook om iemand te hebben wiens werk het is – of een deel van de baan – om dit te weten en te verzorgen," zei Sarah Willersdorf, Partner en Managing Director, Boston Consulting Group (BCG) en Global Head of Luxury. Web3 heeft zeer belangrijke potentiële implicaties in een breed scala van industrieën. Om voorop te blijven lopen, moeten bedrijven beginnen met experimenteren met Web3-technologieën en deze implementeren. Door dit te doen, kunnen ze nieuwe ervaringen voor hun klanten creëren en de efficiëntie en transparantie verhogen. Ten slotte moeten bedrijven, nu we deze nieuwe digitale economie naderen, overwegen hoe ze Web3 kunnen gebruiken om een concurrentievoordeel te creëren.

Bron : https://www.forbes.com/sites/markminevich/2022/06/17/the-metaverse-and-web3-creating-value-in-the-future-digital-economy/?sh=4a5bf51f7785

More From My Blog

let's stay connected

Receive free training on WEB 3.0!

stay informed about the web 3.0 world