Deze nieuwe NFT-platforms kunnen worden voorgesteld als een digitale kunstgalerie

De belangstelling voor NFT's nam in het eerste kwartaal van 2022 af, blijkt uit een rapport van het monitoringplatform Chainalysis.

Na een piek in 2021 begint de NFT-markt tekenen van zwakte te vertonen. Niet genoeg om de oprichters van Verse, een nieuw platform dat gespecialiseerd is in de verkoop van niet-vervangbare tokens, zorgen te maken. Het nodigt verzamelaars uit om een selectie van NFT's te ontdekken, samengesteld door kunstenaars en kunstspecialisten.

Als het gaat om NFT, is er voor elk wat wils. De "collectibles", deze digitale tokens gebaseerd op een generatief model zoals de beroemde (en felbegeerde) Bored Ape Yacht Club en cryptoPunks; en "crypto-art", deze digitale werken geauthenticeerd als unieke objecten dankzij blockchain-technologie.

Deze tweede categorie is niet de gemakkelijkste om te vinden op gespecialiseerde verkoopplatforms zoals OpenSea, Rarible of Nifty Gateway. Verzamelaars moeten geduldig zijn om een digitaal werk van een gerenommeerde kunstenaar te vinden, tussen alle NFT's die te koop zijn. Een probleem dat de start-up Verse hoopt te verhelpen.

Het vertrouwt op kunstenaars, curatoren en kunstspecialisten om crypto-kunstverzamelaars niet-fungibele tokens van museumkwaliteit aan te bieden. "We willen onze gebruikers veiligheid bieden. Alle werken die op Verse worden vermeld, zijn gemaakt door geloofwaardige en gevestigde kunstenaars", staat op de website van Verse.

Een eerste crypto-kunsttentoonstelling, getiteld "This is Tomorrow", wordt vanaf 16 juni georganiseerd. Het is samengesteld door 12 kunstenaars en 12 curatoren, waaronder Simon Denny, Tyler Hobbs, Noah Davis en Elena Soboleva, volgens The Art Newspaper. Voor Jaime Gourlay, CEO van Verse, stelt dit initiatief potentiële kopers in staat om met vertrouwen de sprong te wagen.

Een groot deel van het huidige probleem is dat anonieme mensen zonder reputatie om te verliezen weg kunnen komen met alles te doen in de NFT-markt.

"Wat we willen doen, is een platform creëren waar deze curatoren iets kunnen hebben dat bijna op een Amazon-winkel lijkt. Verzamelaars kunnen [NFT's] rechtstreeks kopen van mensen met een goede reputatie [in de kunstwereld]," vertelde hij de vakpublicatie.

Curator om beter te overtuigen

Verse is niet het enige initiatief dat verzamelaars wil helpen de sprong te wagen in crypto-kunst. Galeriehouder Vito Schnabel heeft zichzelf dezelfde missie gesteld met Art Official. Dit platform wil "de ervaring van digitale kunst verbreden en de mechanismen van de verwerving ervan toegankelijker en transparanter maken voor het grote publiek". Het functioneert als een kunstgalerie: verzamelaars kunnen een selectie van NFT's ontdekken die door Vito Schnabel zijn gekozen. Er zijn creaties van Francesco Clemente, Gus Van Sant en Jordan Kerwick.

Pace Gallery heeft ook een eigen platform gelanceerd dat gespecialiseerd is in de verkoop van NFT's. Zijn naam? Tempo Verso. Crypto-verzamelaars kunnen proberen digitale creaties te verwerven van John Gerrard, Zhang Huan, Lucas Samaras en zelfs de NFT's die verbonden zijn aan de sculpturen die Jeff Koons binnenkort naar de maan zal sturen. Zoveel projecten die getuigen van het enthousiasme van kunstenaars voor deze technologie, die de kunstwereld al meer dan een jaar wakker schudt.

Maar is het hetzelfde aan de kant van de kopers? Moeilijk te beantwoorden omdat de NFT-markt fluctueert. De belangstelling voor deze digitale eigendomscertificaten die in de blockchain zijn geregistreerd, is in het eerste kwartaal van 2022 opgedroogd, blijkt uit een rapport van het monitoringplatform Chainalysis. Het volume van de uitgaven daalde tussen februari en maart van 3,9 miljard dollar naar 964 miljoen dollar.

Deze volatiliteit baart NFT-marktdeelnemers echter geen zorgen. Het bewijs: het SuperRare-platform opende op 19 mei een kortstondige galerij in New York om de laatste recalcitrant te overtuigen van het potentieel van niet-fungibele tokens.

Bronnen: https://www.rtbf.be/article/ces-nouvelles-plateformes-de-nft-simaginent-en-galerie-dart-numerique-11009376

More From My Blog

let's stay connected

Receive free training on WEB 3.0!

stay informed about the web 3.0 world