Blockchain: Zullen NFT's het leven van Pokémon-kaartliefhebbers veranderen?

Pokemon spelkaarten (illustratie). — F.Brenon/20 minuten

Pokémon zijn 25 jaar oud, maar ze kunnen niet stoppen met zichzelf opnieuw uit te vinden. In 2016 veroverde de Pokémon Go-razernij de kleine monsters in augmented reality en pushte de heruitgave van een pak verzamelkaarten. In 2022 roepen fans van niet-fungibele tokens (NFT's) op tot dematerialisatie van Pokémon-kaarten of derivaten om ze online uit te wisselen. Zelfs videogames op basis van de Ethereum-blockchain, zoals Axie Infinity, worden equivalenten van de Nintendo-franchise genoemd. Maar veranderen NFT's uiteindelijk echt iets voor Pikachu-volgers?

Verzamelaars in waanzin

Sinds het begin van de lockdown zijn verzamelaars gek: op eBay steeg de verkoop van Pokémon-kaarten tussen 2019 en 2020 met 574% terwijl in maart 2021 een Dracofeu-kaart werd verkocht voor het bescheiden bedrag van 418.000 euro. Over deze transacties wordt veel gesproken op YouTube, waar videomakers hun zoektocht en hun aankopen van zeldzame kaarten hebben geënsceneerd. Zo verkocht de Franse rapper Lorenzo er vorig jaar vijftien voor 300.000 euro, terwijl begin 2022 de Amerikaanse Youtuber Logan Paul voor 3,5 miljoen dollar werd opgelicht voor valse kaarten. Hij gaf vervolgens 5,3 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) uit om eigenaar te worden van 's werelds duurste Pokémon-kaart.

Onder fans van de franchise kijkt niet iedereen erg positief naar deze razernij die de prijzen opdrijft, fraude aanwakkert of zelfs beleggers ertoe aanzet de voorraden van gespecialiseerde winkels leeg te maken ten koste van kinderen. Maar het past relatief goed in de passie van de Fransen voor collecties – 4 van de 5 zijn er een begonnen in hun leven – of ze nu voor hun plezier worden gelanceerd of om te speculeren.

Op de blockchain, speculatie, creatie, of beide?

Het is op deze twee toepassingen – collectie en speculatie – dat NFT's het mogelijk maken om dingen te veranderen, zegt de oprichter van de ART GALLERY KAZoArt Mathilde Le Roy. "NFT's zijn niet noodzakelijkerwijs voor iedereen toegankelijk," geeft ze toe, "of het nu om technische redenen is, omdat sommigen – vooral vrouwen – zichzelf minder projecteren … Maar ze komen nog steeds om de markten opnieuw samen te stellen, "de rol van tussenpersoon tussen kunstenaar en koper opnieuw uit te vinden, de ruimte van verzamelbare kaarten te laten transformeren. Tot voor kort waren panini-kaarten verouderd. En toen kwam Sorare. »

Het succes van het Franse bedrijf, dat het mogelijk maakt om via de blockchain vignetten van voetballers uit te wisselen, heeft iets om van te dromen: na de recordverhoging (in Frankrijk) van 680 miljoen dollar in september 2021, lanceert het nu op het Amerikaanse grondgebied. Maar lijkt op dit moment niet van plan te zijn om zich in de popcultuur te wagen – het blijft gespecialiseerd in sport. Habsro, de uitgever van Magic: the Gathering, een ander mythisch verzamelkaartspel, heeft gezegd dat hij geïnteresseerd is in de mogelijkheid om te investeren in de wereld van NFT's. Aan de stripkant, Warner Bros. onthuld op 26 april "Bat Cowl", een verzameling NFT's gewijd aan Batman. Dit kan verklaren waarom Pokémon-volgers petities lanceren om ze beschikbaar en uitwisselbaar te maken op de blockchain.

Oplichtingsrisico's en spelmogelijkheden

In afwachting van de wensen van fans, zijn artiesten begonnen hun eigen interpretatie van het universum te bieden – zoals de Franse Onemizer, die afgelopen december NFT's van de Pokémon Lugia te koop aanbood. Hoewel dit initiatief vrij goed is ontvangen, hebben anderen, zoals het Pixelmon-project, bewezen ongelooflijker te zijn. Als deze de auteur toestond om 9.000 dollar op te halen, bleek deze te zijn samengesteld uit … zeer lelijke en pixelige werken, ver weg van de esthetiek van Bulbizarre, Salamèche en anderen.

Ten slotte is misschien de ruimte waar NFT's het meest waarschijnlijk nieuwe dingen naar het Pokémon-universum zullen brengen, degene waaruit ze zijn ontstaan: het videospel. Axie Infinity en Illuvium, twee titels die op Ethereum zijn geïnstalleerd, worden regelmatig vergeleken met de Nintendo-franchise. Deze worden Play-to-earn genoemd en stellen je in staat om monsters te kopen, ze vervolgens te laten evolueren en vechten in het spel. Het fenomeen is zodanig dat in de Filippijnen of Venezuela het aantal spelers is geëxplodeerd, op zoek om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit trok uiteindelijk de aandacht van de centrale bank van de Filippijnen, die, nadat Axie Infinitiy werd beroofd van $ 625 miljoen, herinnert aan het risico dat inherent is aan elke investering in blockchains.

Nintendo als waarnemer

Als het ervoor zorgt om de evoluties in uitvoering te volgen, verklaart Nintendo voorlopig niet erg overtuigd te zijn van het gebruik van de NFT. In een conferentie legde de uitgever van pokémon uit dat het nog niet had gevonden "welke vreugde het kon bieden" dankzij de metaverse en niet-fungibele tokens. Toch: tussen de voormalige CEO, die tekenen van interesse heeft getoond in Play-to-Earn, en de passage van een voormalige Pokémon Go naar de uitgever van Axie Infitnity, zegt niets dat het nooit mogelijk zal zijn om Pokémon op de blockchain te vangen.

Bronnen: https://www.20minutes.fr/arts-stars/web/3293135-20220610-blockchain-nft-changeront-vie-adeptes-cartes-pokemon

More From My Blog

let's stay connected

Receive free training on WEB 3.0!

stay informed about the web 3.0 world